trimsalon wereldhond abbenes

Naar de trimsalon: zin of onzin?

“Mijn hond hoeft niet naar een trimmer, in de natuur kan dat ook niet”.

“Mijn hond hoeft nooit gewassen te worden, hij is morgen toch weer vies”.

“Ik kan pas over 2 maanden bij de trimmer terecht, het is niet anders”.

Bij zo’n uitspraak gaat bij menig trimmer het nekhaar overeind staan. Want hoewel het voor sommige mensen kan lijken alsof een hond naar de trimsalon brengen puur en alleen esthetisch is, niets is minder waar. Wanneer je een hond aanschaft en je voor een ras kiest
dat een bepaalde vachtverzorging nodig heeft, ben je het naar je hond toe verplicht om je hond hierin verzorging te bieden. Dat houdt in dat je zelf dagelijks/wekelijks je hond moet borstelen en moet nakijken op klitten met een kam. Dat houdt ook in dat je in de meeste gevallen minimaal (!) 4 keer per jaar de trimsalon bezoekt met je hond. Waarom?

Allereerst, honderden jaren geleden bestonden de meeste hondenrassen niet. Veel honden worden vandaag de dag gefokt op uiterlijke kenmerken, waaronder hun vacht. Neem nou bijvoorbeeld de op dit moment razend populaire Labradoodles. De meeste mensen vinden Labradoodles met een langere vacht er schitterend uitzien, echter vereist dat dagelijks borstelen en kammen. Kan/wil je dat niet? Dan is het eigenlijk heel simpel, dan moet je dit ras niet kiezen of om de 6 weken laten scheren. Wanneer je de vacht van je hond te weinig verzorgt, komen er klitten. Het beste is om klitten te voorkomen, een klit uitkammen is namelijk geen prettig gevoel voor een hond. Tevens zorgen klitten voor jeuk en ga maar eens bij jezelf na: jeuk kan vreselijk irritant zijn en door krabben ervaar je uiteindelijk pijn. Maar, klitten worden ook nog vilt. Vilt zit heel dicht op de huid en is eigenlijk een plak haar over het gehele lichaam van de hond. Je kunt het vergelijken met het gevoel van het dragen van een veel te kleine jas. Honden worden hierdoor enorm beperkt in hun bewegingsvrijheid. Door de irritatie en pijn neemt het lichaam een andere houding aan en sommige honden bijten hun eigen huid open door het onaangename gevoel.

Je weet dat je hond water nodig heeft, dus je geeft water. Je weet dat je hond voer nodig heeft, dus je geeft voer. Je weet dat je hond uitdaging nodig heeft, dus je geeft hem lichamelijke en mentale uitdaging. Weet je dat je hond vachtverzorging nodig heeft? Dan zal je dit ook moeten geven!

trimsalon abbenes
VERDER ZIJN ER ENORM VEEL VERHALEN DIE RONDGAAN OVER HET TRIMMEN. WE LEGGEN GRAAG UIT WAAROM EEN AANTAL FABELS EN GEEN FEITEN ZIJN.

“Mijn pup is nog zo jong, hij hoeft echt nog niet naar de trimsalon”.
Als je wilt dat je hond een bezoek aan de trimsalon als een leuk uitje gaat ervaren, moet je juist wel met de pup naar de trimsalon. Hoe eerder hoe beter en zeker voordat de hond vier maanden oud is. Het is belangrijk dat de hond went aan alles in de trimsalon, aan aanraking
en aan ons. Daarom hebben wij een speciale puppy behandeling. Tijdens deze behandeling gaan we de pup op een rustig tempo leren dat de trimsalon een leuke plek is, we borstelen en verzorgen je puppy. Tevens leggen we jou uit hoe je thuis de vacht van de hond moet verzorgen. En omdat we een bezoek met de pup alleen maar kunnen aanmoedigen, is dit altijd voor een vast laag bedrag.

“Wassen is slecht voor honden, dit kan je beter niet doen”
Dit is helemaal niet waar. Veel mensen zeggen dat het de beschermende laag van de vacht haalt. Dit is wel waar, alleen deze laag herstelt zich perfect binnen 48 uur. Het is dus niet verstandig om je hond elke dag te wassen, maar wekelijks of een paar keer in de zoveel maanden is verstandig. Het is verstandig om oude haren, vuil dat vast zit en dingen die we onder een vergrootglas niet willen zien eens in de zoveel tijd te verwijderen. Tevens leven (de meeste van) onze honden vandaag de dag in huis en is het dus wel zo fijn als honden hygiënisch zijn.

Gwen: “Door Sanne is er een Wereld voor me open gegaan. Ik heb nooit geweten wat er komt kijken bij een goede vachtverzorging. Uiteraard weet ik de impact op gedrag bij honden wanneer ze zich niet prettig voelen, maar wat ben ik geschrokken van klitten (die niet direct te zien zijn) bij honden met lange vachten. Honden die van de trimsalon komen laten ook duidelijk zien hoe goed ze zich voelen na de behandeling. Je ziet echt een vrije, blije en ontspannen hond wanneer hij lekker in zijn vacht zit!
Maar ook het “echt” wassen van honden was nieuw voor mij. Nu mijn eigen Labradors (die bijna elke dag zwemmen) goed gewassen zijn zie ik wel degelijk verschil. Naast de enorme viezigheid die van mijn honden af kwam (dat was echt schrikken!) heb ik ook bijna geen last meer van haren in huis. Ook het goed schoonmaken van de nagelriemen, waar echt heel veel klei in vast zat, vonden mijn honden duidelijk prettig. Ook vind ik het gewoon heerlijk als mijn honden weer schoon aanvoelen, ook al dacht ik dat ze niet eens vies waren.
Maar het was duidelijk dat ze het heerlijk vonden en… mijn honden blij – > ik blij!”

 “De trimsalon is zo duur”
We kunnen ons voorstellen dat het op het eerste gezicht prijzig lijkt, maar we leggen graag
uit waar de prijzen vandaan komen. Onze trimmers hebben een (erkende) opleiding gevolgd met de nodige stage uren. Daarnaast hebben we de beste materialen en producten om de honden zo goed en snel mogelijk te trimmen waarin ze zo min mogelijk stress ervaren (denk aan de juiste elektrische baden, tafels, waterblazers, rustruimtes, badjassen, goede tondeuses, scharen etc.) Wanneer jouw hond weg is zorgen wij ook dat de trimsalon weer steriel is.

“Ik kan pas over 2 maanden terecht bij de trimsalon, mijn hond zal moeten wachten”.
Veel (goede) trimsalons zitten snel vol, plan daarom je afspraken in op advies van de trimmer óf zorg dat je rekening houdt met een wachttijd. Soms schrikken we echt dat de vacht al zover gegroeid, geklit of (nog erger) vervilt is. Honden die niks meer kunnen zien, jeuk hebben of zich gewoon echt niet lekker voelen. Voor sommige mensen is het niet te geloven, maar hieruit kunnen zelfs gedragsproblemen komen. Wanneer een hond niet goed meer kan zien, kan deze onzeker worden naar andere honden. Of wanneer een jonge hond van 7 maanden in de angstfase zich ook niet prettig voelt door zijn vacht kunnen situaties nog moeilijker ervaren worden.

 

Wij vinden dat naar de trimsalon gaan absoluut geen overbodige luxe is en dus zeker geen onzin. Wel zijn onze adviezen in het belang van het welzijn van jouw hond. Uiteraard kunnen we eventuele ‘modische’ wensen toepassen, mits dit niet tegen het welzijn van de hond in is.

Loop je tegen bepaalde dingen aan met de vachtverzorging? Trek aan de bel en de
Wereldhond trimsalon helpt je met alle liefde!