Trainingen: 06 241 98 321 | Dagopvang/ uitlaat: 06 835 00 272 info@wereldhond.nl
Selecteer een pagina

Socialiseren

SOCIALISEREN

 

Filmpje: Het socialiseren van je puppy

Beter als in bovenstaand filmpje kan ik het niet uitleggen. Ter ondersteuning krijg je in de puppytraining van Wereldhond een socialisatielijst die je kan helpen om niets te vergeten in de socialisatieperiode.
Socialiseren is niet alleen maar een puppy aan een situatie blootstellen. Kijk goed hoe je pup reageert en of je juist afstand moet nemen, een afleiding met voer moet inzetten of het nog een aantal keer moet herhalen.  Zelfs wanneer de pup gewenst gedrag laat zien in de situatie wil het nog niet zeggen dat hij goed gesocialiseerd is. Herhaling is enorm van belang.
Een vaak genoemde opmerking van puppyeigenaren is: “Daar is hij niet bang voor, hij heeft er niks van”. Iedere ervaren hondeneigenaar zal dit aanvullen met ‘nog’ niet. Er kan namelijk altijd iets in het leven gebeuren waardoor de hond bang kan worden van iets.
Puppy’s staan volgens onderzoek tot ongeveer 16 weken leeftijd het meest open voor nieuwe prikkels en ervaringen. Na deze leeftijd gaat de angstperiode beginnen en die door invloed van hormonen en ervaringen het komende jaar zal schommelen. Deze periode moet je dus blijven socialiseren. Waar je pup voorheen geen angst voor had, kan je jonge hond ineens heel ander gedrag laten zien (blaffen naar iets of vluchten voor iets).
Om je puppy te goed te begeleiden door het socialisatieproces is het van belang dat je de lichaamstaal van jouw puppy goed kunt lezen. Lees daarom het artikel Lichaamstaal.
De socialisatie die jij je hond moet bieden is van een aantal dingen afhankelijk:
– Ras
– Karakter
– Socialisatie tot nu toe

Het ras
Verdiep je goed in het ras door de informatie van een Rasvereniging te lezen, informatie op de website van de Raad van Beheer of op websites/boeken je in te lezen. Pas op met forums aangezien professionals daar niet altijd te vinden zijn en het voor iedereen makkelijk is om ‘iets’ te zeggen.

Het karakter
Wanneer je fokker in het nest karaktertesten heeft laten afnemen heb jij waarschijnlijk een mooi rapport over het gedrag van je puppy tot nu toe. Uiteraard kan ieder levend wezen zich anders gaan ontwikkelen.
Maar wanneer jij opmerkt dat jouw puppy bijvoorbeeld terughoudend, onzeker of juist heel druk en alert is, is het verstandig dit met je instructeur te bespreken om het zo vroeg mogelijk in goede banen te lijden.

Socialisatie tot nu toe
Wat er bij de fokker door de pup is meegemaakt is ontzettend bepalend voor de pup zijn of haar toekomst, maar ook hoe jij het verder gaat aanpakken. Met de kennis van de twee bovengenoemde punten, kun jij je eigen socialisatieplan gaan maken.
Denk goed na wat voor jouw toekomst belangrijk is, want dit zal je de pup nu moeten gaan aanbieden.

 

Kinderen
Wanneer je kinderen in je gezin hebt is het van belang de kinderen goed te betrekken bij de dagindeling van de pup. Zo leren de kinderen van te voren de ‘regels’ en voorkomt het teleurstellingen. Voor kinderen is het lastig te begrijpen dat een pup veel moet slapen en met rust gelaten moet worden, dus zorg dat ze zich kunnen verheugen op de momenten dat ze wel met de pup bezig mogen zijn. Het is aan te raden de kinderen niet alleen met de pup laten te spelen, juist dit zorgt voor springen, najagen en uiteindelijk bijten. Pups bijten omdat ze willen spelen of omdat ze overprikkeld zijn. Puzzels, hersenwerk, oefeningen doen en kinderen laten helpen met de verzorging (eten en kluifje geven bv) zorgt ervoor dat de pup en het kind een relatie krijgen die niet alleen gerelateerd is aan opwinding.
Zorg dat kinderen en de pup niet in de ‘moeilijke uurtjes’ bij elkaar komen waardoor overprikkeld gedrag van beide kanten komen. Wanneer de kinderen uit school of beneden komen is het ook aan te raden de pup (en kinderen) eerst even wat anders te laten doen en vanuit rust naar elkaar toe te laten gaan. Hulp middelen zijn de ren, bench en afleiding als snacks en hersenwerk.

Kijk samen met de kinderen het volgende filmpje:

Filmpje: Kinderen en honden

 

Heb je nog vragen of wil je meer weten?