Giardia

   

Giardia    

Wij van Wereldhond vinden het belangrijk dat jij de juiste informatie krijgt over hondenwelzijn en gedrag. Vandaar dat wij onze informatie halen bij de experts, zoals van sterkliniek dierenartsen Hillegom.
Het gebeurd nog wel is dat een jonge hond diarree heeft. Iedereen helpt jou en je pup graag dus krijg jij vast gratis advies van mensen om je heen. Toch willen wij je waarschuwen. Heeft je hond diarree? Ga naar de dierenarts! Voorkom dat jouw puppy of jonge hond met Giardia rond loopt!

Wat is dat precies?
Giardia is een parasiet die leeft in maag en darmen van hond, kat e/o mens en kan flinke diarree veroorzaken. Niet altijd zorgt Giardia voor problemen, dieren of mensen kunnen de parasiet ook bij zich dragen zonder dat daar iets van gemerkt wordt. Met name jonge en dieren met minder weerstand lopen risico op het krijgen van diarree.

Besmetting
Giardia wordt door besmette dieren uitgescheiden via de ontlasting. In de ontlasting zitten de Giardia cysten. Dit zijn een blaasjes waarin de parasiet rust. Een besmet dier scheidt miljoenen cysten uit per x dat het ontlast. Honden, katten en mensen worden besmet na opname van cystes in een geïnfecteerde omgeving. Slechts 10 cysten zijn al voldoende voor een infectie. Na ongeveer 7 dagen zal de geïnfecteerde zelf cysten via de ontlasting uitscheiden. Het uitscheiden van deze besmettelijke cysten gaat met tussenpozen van 4 tot 5 weken. Dieren nemen de parasiet op wanneer zij ontlasting eten, besmet water drinken of aan hun poten likken na een wandeling. Door dieren met Giardia te aaien, tillen of knuffelen kan een besmetting plaatsvinden. Door de diarree is de kans aannemelijk dat er resten ontlasting in de vacht terecht komen.

Omgeving en Giardia
Ook bij een goede verzorging komt Giardia bij ongeveer 10% van de honden voor. In kennels en dierenpensions kan het zelfs bij 100% van de dieren voorkomen. Giardia komt eigenlijk altijd voor op plekken waar veel honden e/o katten komen. De Giardia parasiet is zeer besmettelijk, ook voor en door mensen.
Dieren die niet buitenkomen kunnen ook worden besmet. Via de mens die de cysten bijvoorbeeld onder de schoenzolen mee naar huis neemt.

Hoe weet ik of mijn hond Giardia heeft?
Niet elke diarree betekent een Giardia infectie. Daarom is het advies altijd een afspraak te maken bij de dierenarts wanneer een pup diarree heeft. Uiteraard wordt de ontlasting van de pup daar op Giardia getest. Op deze uitslag kan gewacht worden en wanneer de test positief is zal een behandeling worden gestart. Wanneer de test negatief is zal verder onderzocht worden wat de oorzaak van de diarree kan zijn.

*Neem bij bezoek aan de dierenarts direct wat ontlasting mee voor onderzoek.

Behandeling
Medicatie:
Voor de behandeling van Giardia zijn 2 middelen meest geschikt, namelijk Panacur® en Metrazol®. De
dierenarts zal naar aanleiding van de klinische symptomen en ziektegeschiedenis van het dier
beslissen welk middel het meest geschikt is.

Over het algemeen wordt de volgende behandeling ingezet:

3 aaneensluitende dagen Panacur dosering.
Wanneer de klachten verdwijnen is de behandeling klaar. Er wordt niet her-getest.
Blijven klachten bestaan wordt na 10 dagen opnieuw getest.
Is de uitslag hiervan positief zal worden gestart met Metrazol of Metrobactin.

Hygiëne:
Advies is om besmette dieren tijdens de behandeling te wassen met hondenshampoo. Droog het dier en de omgeving hierna goed.
Was hondenkleedjes en indien mogelijk alles wat wasbaar is op minimaal 60 graden. Reinig de omgeving met een allesreiniger en daarna met een product wat chloor bevat. Chloor doodt de parasiet maar maakt niet schoon. Vandaar deze volgorde. Zorg ervoor dat de omgeving goed droogt. Giardia overleeft niet lang in UV licht.

Hoe lang blijft de omgeving besmet?
De Giardia parasiet kan behoorlijk lang in een omgeving leven om dat de cyste goede bescherming biedt. Met name vochtig en koude omgeving zijn voor deze parasiet prima omstandigheden. De kans is dus groot dat een behandelde dieren zich her-besmetten.

Water kouder dan 10 graden laat de parasiet tot 3 maanden overleven.
Droge omgeving met direct zonlicht biedt enkele dagen overlevingskans voor de parasiet.
Droge, lichte ruimten waarin het besmette dier minimaal een week niet is geweest kan als “schoon” beschouwd worden.

Met vriendelijke groet, Team Sterkliniek Dierenartsen Hillegom/Nieuw-Vennep

Heb je nog vragen of wil je meer weten?

reCAPTCHA is required.